The Western Boot Cowboystövel

Cowboyboots eller Westernboots är ett rätt specialiserat skodon. Utgångspunkten är en ridstövel helt enkelt, och ridstövlar har en lång historia. Redan tidigt, bl.a hos Mongolerna, fanns även den höga klacken. Genom tiderna har hög klack alltid varit ett statustecken. En nobel person hade hög klack!

Annars är den höga klacken till för att hindra foten från att glida genom stigbygeln och fastna, vilket kan få mycket otrevliga konsekvenser.

I USA kommer cowboyboots närmast från det gamla kavalleriets ridstövlar, som efter inbördeskriget vidareutvecklades till att möta kraven hos arbetande cowboys i olika landsändar.

Den mycket högskaftade Buckaroo stöveln med sina typiska dragöglor och höga, snedskurna klackar är ett exempel på specialanpassning. Ofta är dessa även försedda med en s,k. sadel, dvs en extra läderbit på ovansidan av foten mitt över fotvalvet..

Klacken är en s.k. riding heel, dvs främst avsedd för ridning och kan ofta ligga kring 2" (5 cm). De höga skaften (15"-20" = 40 - 50 cm) skyddar ryttarens ben väl och dragöglor istället för drag remmar behövdes för att klara den kraft som kan behövas för att dra på dem på foten. Sadeln, som är ett extra lager läder, är en förstärkning för att klara slitage från sporremmar.

I andra änden av denna specialanpassning finner vi Roper stöveln. En förhållandevis modern företeelse som kom till för att passa Ropers, dvs rodeoryttare som från sin häst på tid skall fånga en kalv och sedan hoppa av hästen och springa fram till kalven och binda dess ben. Här beöver cowboyen inte tänka så mycket på varken höga skyddande skaft eller lång tids ridning. Snarare är det krav på att stöveln har goda egenskaper på marken, cowboyen måste ju springa!. Klackem är låg, ca 1 1/4" (3 cm) och rakskuren, en s.k. Walking Heel. Skaftet kan vara ned till 8" (20 cm).

I stövel som är avsedd för ridning, finns normalt en stål shank under foten, som ger stöveln stabilitet i stigbygeln. Denna saknas ibland i Roperstövlar, just för att stöveln inte i första hand är en ridstövel.

Mellan dessa versioner av cowboyboots finns det naturligvis en hel del variationer. Riktiga cowboyboots sätter dock funktionalitet alltid i första rummet. Materialval är mycket viktigt då stöveln ju måste hålla under delvis rätt tuffa förhållanden. Skobutiker ligger långt från Rancherna och besöken till en stad glesa. Dessutom bör att par bra boots vara möjliga att laga, Vilket ställer vissa krav på konstruktion och materialval.

Det finns naturligtvis en hel del modeboots som är tänkta att se ut som cowboyboots, men det är en helt annan historia.

 

Buckaroo Boot Buckaroo Boot
Roper Boot Roper Boot