Milsta QH HB

En gång i tiden fanns det bara mopeder i skallen på en yngling. Syrran red och gillade hästar. Det tyckte ynglingen bara var fånigt. Tills det en dag var någon sorts öppet hus på anläggningen där syrran red. Med stor suck följde ynglingen och hans bror väl med familjen till evenemanget. Stackars föräldrar! Efter den dagen red alla barnen regelbundet. I mitten av sjuttiotalet föreslog så ynglingens föräldrar att man kunde delta i skolans utbytesprogram. Så hamnde då ynglingen i USA och det bar sig inte bättre än att värdfamiljes släktingar hade både farm och ranch med hästar. Nu var det kört. De första bootsen inhandlades i Sheridan, Wyoming och finns kvar än idag. Ridning blev det, i princip varje dag, men på en anläggning i närheten av värdfamiljens hem.

Även om ridningen förblev central, skulle det ta många år innan drömmen om egen häst kunde förverkligas, men 1987 köptes den första hästen in och 1989 den första Quarterhästen. 1990 grundade vi Milsta QH HB och importen av utrustning kom igång. 1997 flyttade vi till gården utanför Tranås, där verksamheten nu är belägen.

I början var vi mest ute på tävlingar och sålde produkterna, men sortimentet och verksamheten har under åren utvecklats och idag är Milsta QH HB framförallt importör av produkter från ett antal noga utvalda tillverkare i USA. Vår affärsidé är att kunna importera och erbjuda återförsäljare ett sortiment och till en prisnivå och kvalitet som man annars har svårt att komma åt. Vi strävar efter goda och långsiktiga affärsrelationer eftersom vi då kan ge kunden i Sverige den bästa servicen.

Detta har dock samtidigt inneburit att vi inte syns så mycket ute på den öppna marknaden lägre, då vi ju liksom arbetar lite bakom ridån.

Naturligtvis är hästarna och ridningen fortfarande drivkraften och det centrala, varför vi ständigt själv testar och använder produkterna och försöker se till att vara uppdaterade på alla produkters funktion, användning, historia och tillverkning.

På gården finns, förutom hästarna och vårt lager, även vår Gårdsbutik, där alla produkterna från Webshoppen finns, men där vi även har ett utökat sortiment av produkter. Det gäller i synnerhet en mängd olika reservdelar, men även udda eller lite speciella produkter.

Resorna till USA har blivit många med åren och varje resa är samtidigt en jakt på mer kunskap och förståelse, varför vi även besöker tillverkningen av produkterna och tittar på arbetsvillkor och kvalitetskänsla. Vi hoppas kunna dela med oss av detta och kanske kunna hjälpa den ena eller andra med ett råd.

Eftersom vi försöker vara långsiktiga i det vi gör, ser vi även till miljö och samhällsansvar. Förutom att vi prioriterar miljövänliga produkter och återanvänder förpackningsmaterial etc, producerar vi även en stor del av vårt elbehov själva via solceller och använder lokala resurser för övrigt energibehov. Verksamhetens hela energibehov kommer nu från förnyelsebara resurser. Vi har bara detta klotet, låt oss ta hand om det.

Vi stöttar också ett antal utvalda organisationer ekonomiskt, som verkar inom medicinsk forskning på olika områden, humanitär hjälp eller naturskydd, och hoppas med detta kunna bidra till att kanske göra detta till en bättre värld. Att ge skapar större glädje än att ta.

It's the cowboy way!

Besök oss gärna!

Pär & Marianne Karlberg

MSF MSF
Weaver Weaver Leather

Vår huvudleverantör är Weaver Leather i Mt. Hope, Ohio. Vi är en av deras distributörer i Europa och vi hanterar främst Skandinavien. Alla våra återförsäljare har tillgång till Weavers huvudkatalog. Vi tar hem alla typer av produkter som Weaver har i sitt sortiment, vilket förutom färdiga produkter även innefattar läder, nylon, beslag och tillverkningsutrustning för den läderbearbetande industrin. Weaver ligger i hjärtat av Amish kulturen och merparten av deras produkter tillverkas vid den egna anläggningen som främst sysselsätter det lokala Amishfolket. Weaver Leather är otroligt välorganiserade och har en mycket högt ställd kvalitetsstandard på sina produkter. Deras ledord är att alltid överträffa förväntningarna och att alltid ställa kunden i centrum. Ett ledord de faktiskt verkar hålla sig till! Deras anställda ligger dem mycket varmt om hjärtat och därför ar arbetsvillkor och arbetsmiljö av den bästa sorten man kan finna i USA. Även deras produktion i andra länder kontrolleras för att säkerställa hög nicå på arbetsvillkor och miljö.

Diamond Wool Diamond Wool Pad Co

Diamond Wool Pad Co är ett familjeföretag beläget på USA:s östkust och specialiserat på pads. Men inte vilka pads som helst, utan det skall vara ull. Företaget har specialiserat sig på just ull och man tillverkar ett brett sortiment av pads för olika användningsområden och med olika typer av ull. I USA är företaget väletablerat och respekterat för sina högkvalitativa produkter, som naturligtvis tillverkas vid den egna anläggningen i Cumberland, USA och av råvara från USA, dvs all ull har amerikansk ursprung. Ull har en hel del naturliga egenskaper som andra försöker efterlikna med konstmaterial. Men hos Diamond Wool har man bestämt sig för att det är bättre för alla om man håller sig till ett naturmaterial. Från Diamon Wool har vi naturligtvis en hel del Weastern Pads, men vi har faktiskt även ordentliga klassika vojlockar i ren ull från dem.

Double H Double H

Double H Boots är en division av HH Brown. En av de sista stora tillverkarna av skodon som envisas med att behålla produktion i USA. I lilla Martinsburg i Pensylvania mellan böljande gröna kullar ligger deras tillverkning. Personalen är otroligt stolta över de produkter som tillverkas här och stämmningen är anmärkningsvärt bra. Fabriken är specialiserad på att kunna tillverka i princip vad som helst i sko och bootsväg och många mindre märken som vill ha high end kvalitetsprodukter "Made in USA" låter dessa tillverkas av HH Brown i just denna anläggning. Boots och skor tillverkas här från grunden, dvs verkligen allt görs här. Om man skyndar sig, tar det ungefär en dag för ett par boots att gå från urval av läder till färdig boot. Vi har räknat till över 60 steg i tillverkningen för att göra ett par Double H. Bootsens alla delar sys ihop, delvis med kraftig koppartråd för styrkans skull och naturligtvis ligger det riktiga stålshanks i sulan. Lim förekommer knappt alls. Klackar och suldelar spikas. Detta gör att ett par USA tillverkade Double H boots faktiskt kan plockas isär, delar bytas och sättas ihop igen. En dröm för varje skomakare. 

Double Diamond Double Diamond Halter Co

I Bozeman, Montana, ligger Double Diamond Halter Co. Företaget specialiserar sig på reprodukter för arbetande cowboys och professionella tränare, eftersom det är den bakgrunden ägaren och grundaren av företaget har.  Kontakten till verkligheten är påtaglig och många att USA:s toppnamn inom hästvärlden använder och rekommenderar deras produkter. Många är personliga vänner till ägaren. Legenden Ray Hunt använde produkterna liksom Buck Brannaman och Peter Campbell. Buck har t.o.m. en egen serie produkter från Double Diamond.

Alla Double Diamonds produkter tillverkas för hand hos företaget i Bozeman.

Schaefer Schaefer Ranch Wear

Schaefer Ranchwear är en liten tillverkare med mycket högt ställda kvalitetsambitioner. Alla plagg tillverkas i USA och endast råvaror från USA används. Företaget anser att eftersom man är en amerikansk tillverkare, så skall man använda amerikanska resurser. Naturligtvis är det lite dyrare att arbeta på detta sättet, men i gengäld har man full kontroll på alla led och kan hålla en betydligt högre kvalitet. En ranchcowboy har inte lust eller råd att byta plagg som går sönder eller slits fort. Ute i verkligheten måste grejorna hålla. Schaefer testar även alltid sina nya modeller på arbetande cowboys för att få ordentlig feedback och synpunkter på förändringar. Med ett Schaefer plagg har man alltid skaffat sig ett original.