Delade Westerntyglar

Alla våra lädertyglar kommer från Weaver och tillverkas i USA. Många av tyglarna är tillverkade av harnessläder med naturligt tjockleksförlopp, vilket betyder att tygeln får den tjocklek som lädret ursprungligen har och får i regel ett tjockleksförlopp som de flesta gillar, med lite extra tyngd i änden. Vi tar som standard hem tyglar i 8 fot längd. Det betyder att de är minst 8 fot dvs 240 cm långa. Visserligen har Weaver även 7 fots tyglar, men det är många gånger bra att ha lite extra tygel och det blir ofta lite bättre balans, men der beror naturligtvis på hästens storlek. En för lång tygel går dock att kapa, en för kort går inte att länga. 

Lädertyglar

För att underlätta i valet av tygel följer här en kort presentation av de olika serierna Weaver har:

Working Cowboy: Detta är de tjockaste tyglarna i sortimentet. Kraftigt harnessläder med naturligt tjockleksförlopp. De är oljande och handgnuggade i saddle butter. Ditt val om du vill ha så mycket tjocklek som möjligt. Kan vara uppåt 10 mm tjocka.

Herman Oak harness: Tygel men naturligt tjockleksförlopp tillverkad i kraftigt gyllenbrunt Herman Oak harnessläder. Du oljar dem som du vill ha dem.

Pro Tack tyglar: Samma läder som ovan, men handgnuggat och färdigoljat. Naturligt tjockleksförlopp.

Synergy tyglarna: Samma som ovan men slipade kanter och handgnuggade i saddle butter. Inte lika tjocka som Working cowboy men mycket sköna i handen. Blir nättare i handen pga rundslipningen.

Horizons: Platt harnessläder med samma tjocklek över hela tygeln. För dig som vill ha lite lättare tygel men ändå med massa.

Tyglar i Latigo läder och i s.k. Bridle leather finns också, men dessa är som regel tillverkade för att färgmatcha ett speciellt huvudlag och ger alldrig den tyngt och känsla som tyglar tillverkade i bra harnessläder.  

Syntet och Reptyglar

8" split reins, 1" flat waxed

Delade tyglar 25 mm breda i vaxat flätat lassorep

8" split reins, 1/2" flatwaxed

Delade tyglar i 12mm vaxat och flätat lassorep