Nya och beg sadlar finns längst ned på sidan.

McCall McCall Saddlery

I Vernal, Utah, driver bröderna McLelland ett sadelmakeri ihop med sin personal. McCall Saddle Co. Deras systerföretag, Timberline Tree Mfg Co. tillverkar custom sadelbommar tvärs över gården. Båda företagen har arbetat upp ett rykte att tillverka produkter av mycket hög kvalitet. Det är inte så konstigt, eftersom det är ägarna själva som är sadelmakare resp. bommakare. Det finns ingen VD i något kontor eller moderbolag med fina kontor. Det finns faktiskt inte ens några kontor på företaget! Vill man ha tag på någon av dem, så måste man bege sig till deras arbetsbänk eller be dem gå ifrån sin arbetsbänk. 

Här tillverkas sadlar styckevis och på kundorder av skickliga sadelmakare på traditionellt vis. Många av deras kunder är rancher eller cowboys i trakten. Varje sadel specificeras av kunden. Det börjar med bommen och slutar med vilka conchos man vill ha.

Eftersom det inte finns onödiga mellanhänder eller lager eller administration eller säljare eller sekreterare eller aktieägare som vill ha avkastning, så blir priset förvånansvärt lågt i relation till kvalitet på material och arbete. Det ligger i en annan division jämfört med seriesadlar.

Vi visar här ett antal modeller som exempel. Men, ta kontakt med oss direkt för att gå igenom valmöjligheterna och hur man går tillväga. För mer information om sadlar generellt, besök gärna våra infosidor om sadlar här.

McCall Wade Light McCall Wade Light

McCalls Wade Light eller Lady Wade. En riktig Wade sadel tillverkad för att klara den tuffa vardagen på en Ranch. Denna är dock lite nättare och har en lite smalare sits. Detta tilltalar de flesta kvinnor men även en del män.

Baspriset för en Wade Light ligger på ca USD 3.200:- plus frakt, tull och moms. Här hemma blir det ungefär 35.000:- inkl moms. Vi utgår alltid från priset i USA och räknar om till SEK vid beställningtillfället och lämnar då ett fast pris i svenska kronor så kunden slipper oroa sig för ev tillkommande kostnader.   

McCall ,Wade McLite

McCall McLight Wade. Marknaden har i ökad utsträckning önskat en lättare Wade sadel. McCall tog fram sin Trail Wade för ett antal år sedan och försökte banta ned vikten så mycket som möjligt utan att försaka sin kända kvalitet. Man kom rätt långt, men man valde att försöka komma ännu längre. Det stora steget blev möjligt när man lyckades utveckla en egen konstfiberbom som verkligen håller måttet och har de egenskaper vad gäller passform och styrka som McCall eftersträvar. Utvecklingsarbetet visade sig ta betydligt längre än man först trodde, men nu är den här. Rigoröst utprovad av arbetande ranch cowboys och trailryttare och nu befunnen färdig. En ultralätt Wade som med komplett riggning inklusive flankgjort blott väger 11.5 Kg, men har samma hantverk i sig som sina stora syskon. Sadeln finns dock endast i 14.5, 15.5 och 16.5 sits och endast en bomvidd, men resten kan man på McCall manér välja själv. Dessutom är dessa modeller utrustade med en ny 3-vägs rigg helt utan metalldelar.

Pris som avbildad : SEK 19500:- inkl moms. 

Se test av bommen nedan:

Alamo Roper

Alamo Roping Saddle. Råhudstäckt träbom. QH-Bars. 16 1/2" sits. Full dubble rigging.

SEK 8000:- Säljs för kunds räkning (ej moms).

Intresseanmälan

Courts Reiner

Courts Reiningsadel. Råhudstäck träbom. 15 1/2" sits, QH  bars. Mycket gott skick med välarbetat mönster. Har endast används som tävlinggsadel.

12500:- Säljs för kunds räkning (ej moms)

Intresseanmälan

Reined Cowhorse

McCall Reined Cowhorse är tillverkad för att tillgodose ryttarens behov av en kombinationssadel för Reining, Working Cowhorse och Cutting. Sitsen ger nära kontakt med hästen men ger ej avkall på den lodräta, korrekta, sitsen. Fendrarna är skurna lite smalare för att tillåta lite mer rörelsefrihet i cutting och god kontakt i reiningen. Hornet är lite högre än i en reiningsadel, men inte fullt så högt som i en cuttingsadel.

Bommarna är anpassade till dagens Quarterhäst och då i synnerhet till de blodslinjer som oftast används inom Reined Cowhorse, Reining och Cutting. Naturligtvis är bommarna av allra högsta kvalitet och styckebyggda hos Timberline Tree Mfg. Det finns en rad olika standardbommar, men naturligtvis även möjlighet till specialutformning.

Men, hur sadeln till slut ser ut, bestämmer du som kund själv. Färg, mönster, skirts, sits, stigläder, stigbyglar, horn, bakvalv etc. Allt tillverkas efter dina önskemål.

Dessa sadlar ligger på ca USD 3.275:- i USA för basutförandet. Detta blir ca 36.000:- med dagens växelkurs inkl. frakt , tull och moms.   

NorthWest Wade

Full Size Wade. McCalls NorthWest Wade är en fullfjädrad Wade som du beställer precis så som du vill ha den. Baspriset för en komplett sadel är USD 3200:-. Till detta kommer eventuella tillval samt frakt, tull och moms. Leveranstid för kundanpassad sadel är ca 4 månader. En beställning föregås normalt av en ordentlig utprovning hos oss, där vi bestämmer bom och sits så att den passar både häst och ryttare. Sedan är det bara att välja och vraka bland optionerna. 

Tillverka en McCall

Denna video gjordes hos McCall 2012. Här kan man se hur varje äkta McCall tillverkas, dvs steg för steg och helt för hand. Detta är naturligtvis helt olikt normala seriesadlar. Exemplet visar deras Lady Wade. Mycket nöje!

Bobs Custom

Bob's Custom, Dell Hendricks Reiningsadel, använd ca 1 år (tillverkad Aug-11).

Råhudstäckt träbom från Bowden

QH-Bars, 16" sits. Twisted Stirrups. Gott skick.

Inlämnad av kund, ej moms.

Pris 25.000:-

Intresseanmälan