Repgrimmor och arbetsrep

Double Diamond Double Diamond

Alla våra repgrimmor som visas här är tillverkade av kvalitetsrep i USA. De flesta av våra repgrimmor kommer från, bland hästtränare och i cowboykretsar i USA, välsedda Double Diamond Halter Co. Grimmorna handknyts i Bozeman, Montana och används av flera av de allra största tränarna i USA. Buck Brannaman har dessutom en egen serie repgrimmor och tillbehör: The Buck Brannaman Collection. Alla Double Diamond repgrimmor har 5 års garanti som omfattar allt från fabrikationsfel till att grimmans rep går av pga utmattning eller förruttnelse. Du skall alltid kunna lita på en Double Diamond repgrimma. Företaget är litet, familjeägt och bedriver även uppfödning av Quarterhästar och hästträning. Det finns sannolikt inget annat företag med liknande produktkunskap, vilket naturligtvis speglas i produkternas utformning och materialval.

Dessutom har vi repgrimmor från Weaver ur deras Stacy Westfall serie. Även dessa tillverkas i USA i högkvalitativt rep. Stacy Westfall har en något annorlunda design på sina repgrimmor vad gäller nospartiet. Även dessa repgrimmor omfattas av en garanti. i detta fall Weavers generella nöjd kund garanti.

Det senaste tillägget i sortimentet är Weavers Ecoluxe serie. Detta är repgrimmor inkl. ledrep som tillverkas helt i bambufiber och då får en rad helt unika egenskaper. Bambu är lätt att odla, kräver minimalt med vatten och varken konstgödning eller bekämpningsmedel. Fibern är mjuk och behaglig, antibakteriell och UV-beständig. En produkt som ger minimal miljöpåverkan..

Repgrimmor

EcoLuxe

Passform grimma Korrekt passande repgrimma

Hur fungerar en repgrimma.

Repgrimman i sig är en gammal uppfinning och ingen vet väl var den egentligen kommer ifrån. En del påstår att den först blev använd i Mexico. Från början och på många håll även idag, så är grimman helt enkelt en mycket stabil generell grimma som kan tillverkas var som helst utan verktyg, bara man har rep. Många hästtränare upptäckte sedan att repgrimman hade en hel del fördelar mot en vanlig grimma när man lärde hästar att bli hanterade. Det uppenbara var att den var stark. Inga beslag eller fästen som kunde gå sönder vid ett olämpligt tillfälle. Men, med rätt rep och rätt knutar, så ger den hästen en mycket tydlig signal, vilket underlättar inlärningen. Med tydlig menas här inte stark utan just tydlig. Vid rätt användning känner hästen omedelbart när grimman börjar verka och när den upphör att verka. Ett tydligt på och av. Dvs tryck och eftergift blir mycket tydliga och sambandet lättförståligt. Detta förutsätter naturligtvis att den som håller i repet är känslig och har god timing.

Material och passform har en avgörande betydelse. Ideal passform framgår av bilden. Enkelt kan man säga att hur man än rycker och sliter i grimman så får den aldrig komma in över ögonen och aldrig trycka på nosryggen i de områden där det bara finns brosk eller nosben utan sidostöd. Grimmans ganaschrem skall alltid ligga bakom ganascherna för att stabilisera grimman. Repgrimman får inte rida på ganaschens ben. Det betyder att det är viktigt med rätt storlek. Tyvärr ser vi ofta exempel på skrämmande dålig passform och därmed felplacering av grimman. Ofta pga ren okunnskap. Tyvärr kan detta dels till olyckor, dels till lidande för hästen och felbeteende. Repgrimman är ingen leksak.

Materialet och knutarna får inte ge upphov till något töj. Dvs repet skall ha en kärna och vara helt stumt. Knutarna skall vara mycket hårt slagna så att de ej kan öppna sig och ev flytta på sig (endast fiadorknuten som styr nosdelens storlek är öppningsbar och justerbar). Vid töj i konstruktionen blir signalerna luddiga. Hästen får en större benägenhet  att hänga på grimman eftersom alla signaler verkar som ett utdraget k a n s k e!    

Arbetsrep

TRAINING FLAG, BLUE

Träningsflagga/Horsemanshipflagga Weaver

Brannaman Horse Flag SS

Brannaman Horsemanship flagga

STACY WESTFALL STICK&STRING,BK

Stacy Westfall stav med lina