Det krävs ett gediget kunnade för att förbereda lädret och sedan tillverka Bosalen korrekt. Som importör värdesätter vi en tillverkare som är noga med jämnheten i kvalitén. Under åren har vi hunnit prova en del olika tillverkare och funnit att Wild West Braiding uppfyller våra krav på både kvalitet och framförallt jämnhet i kvalitén. I denna prisklass har vi märkt att det ibland kan vara lite si och så med just detta. Alla våra bosaler med minst 12 plait här nedan har en flätad råhudskärna. Detta ger mer massa åt bosalen, bra formbarhet och ökar dess livslängd. En annan sak att tänka på är att vissa av våra 12 plait bosaler har en lätt ansvällning i nosdelen centrum, medan våra 16 plait ej har detta, men däremot är lite tillplattade i nosdelens yta mot hästen. Ansvällningen ger inte något punkttryck utan ger endast en  annan rundning när Bosalen väl är formad. Nedan visas exempel på vad vi har. Hör med oss om andra alternativ, då mer i regel finns hemma. Kom även ihåg att forma bosalen efter hästens huvud innan den används och tänk på att kolla om din hästs huvud faller inom de normala ramarna vad gäller storlek. Bosalerna nedan är tänkta till en häst av Quarterhorse-modell 145-155 mankhöjd ungefär. Vi har Bosaler med den vanliga 9" nosdelen och totallängd 12", men även med det klassiska måttet 7" på nosdelen och 10.5" längd. Vilken du föredrar beror lite på hästen, men mycket på vilken Hackamore-teknik och filosofi du föredrar. Vi har även Bosaler i latigo läder istället för råhud och kombinationer av dessa. Allt för att passa den individuella situationen.  Alla våra Bosaler tillverkas av utvalda och kantade strängar för att Bosalen ska fungera bra och länge. 

Är du intresserad av bosaler kontakta Per Larsson på Open Heart Ranch

Bosalen är ett verktyg som hos oss är förhållandevis obekant och det är därför inte så många som vet hur den fungerar eller skall hanteras. I vår Webshop visar vi ett urval av bosal. I vår gårdsbutik har vi en större sortering av Bosaler i olika utföranden och även Mecates som kan användas ihop med dessa.

Bosalen ihop med Mecaten (tyglarna) och Hangern (huvudlaget) bildar ett Hackamore (ej att förväxlas med ett mekaniskt Hackamore som fungerar genom kraftigt tryck på nosryggen)

Att framgångsrikt träna och rida en häst i Hackamore kräver en känslig hand, eftersom Bosalen är så mild att en okänslig hand ofta åstakommer en tungriden och svårkontrollerad häst. Det påstås att Bosal är ett utmärkt verktyg för att utveckla sitt hästmannaskap men att det är mycket lätt att misslyckas!

Bosalen fungerar främst genom friktion, inte tryck, vilket är en av förklaringarna varför en ryttare med okänslig hand kommer att få en häst som hänger på Bosalen och slutligen inte reagerar på den alls, medan den skicklige få en häst som blir allt lättare och lyhördare. Gå normalt från en grövre Bosal (3/4" eller 5/8") till en tunnare allt eftersom hästen utvecklar sin känslighet. Om hästen utvecklar en tröghet eller okänsla, är det ryttarfel! Avbryt och sök hjälp.

Den som är intresserad av arbetet i Hackamore bör fördjupa sig i ämnet och söka korrekt kunskap. Att börja men att köpa billig utrustning för att "testa och se" är en mindre bra väg.

Ett bra hantverk är förutsättningen för att Bosalen skall fungera som tänkt. Det finns många billiga varianter på marknaden. I regel är det hantverk och kärnan man fuskat med. Vissa har ett tunt skikt av flätad råhud som ligger på en kärna som består av en helt vanlig vattenslang! Andra använder gammalt kasserat läder i mitten eller papper eller gammalt rep. Vissa har stålvajer eller plast. Om det inte står angivet vad kärnan består av, var skeptisk! En del tillverkare verkar heller inte vara så noga med angivelserna. Dvs det blir upp till konsumenten att granska och se om deklarationen verkar rimlig. Så skall det inte vara.  

Vi ställer gärna upp med råd, tips och mer information.